Terápiás otthon – Visszatekintő (2022)

A 2022 év minden világot megrengető esemény közepette (covid, ukrajnai háború kitörése) felettébb gazdag év volt a magyarózdi terápiás otthon számára: 53 lakó jelentkezett terápiázni. Nagyon színes összetételű csoportok alakultak. Voltak nagyon fiatal lakóink, akiknek többsége drogfüggőséggel keresett meg minket, voltak először jelentkezők és voltak, vannak olyanok akik többedszeri próbálkozással kopogtattak be az otthon ajtaján. Minden új és régi-új lakó első lépése az otthonban tele van kérdéssel, sokszor szégyennel, félelemmel, reménytelenséggel. Aztán a napok múltával, ahogyan szembenéz ki-ki az elrontott életével, rossz döntéseivel, rendezi a múltját, újraépíti kapcsolatait, elkezdi visszakapni emberi méltóságát. Azt hiszem ebben az évben hangzott el legtöbbször az a mondat az otthonban, hogy de jó, hogy ilyen jó csoportunk van.

Ezt nemcsak a bentlakók állítják, hanem az otthonban helyet kapott rendezvények résztvevői is: a 4 és 12 napos terápia résztvevői, az idén indult addiktológiai képzés hallgatói, a hozzánk látogató diákok, mindenki megtapasztalta a nyitottságot, befogadást. Rendkívül megerősítő és reménykeltő volt látni a 32 „hazalátogató” öregfiút, akik eddig soha nem tapasztalt létszámban jöttek vissza „újjászületésük” helyére.

Bizakodunk, hogy az idei év 53 lakója az életét szermentesen, megelégedetten éli az otthon falain kívül is.

A Terápiás otthon és az év folyamán ott szervezett programok működését a Bethlen Gábor Alap, a Maros Megyei Tanács és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályának anyagi támogatása biztosította. Köszönjük szépen!