„Légy az internet ásza” – azaz légy okos nethasználó!

Ezzel a mottóval tartottunk prevenciós programot digitális függőség témában a Gyermekvédelem által működtetett családtípusú otthonban élő gyerekek és fiatalok számára Csehétfalván, augusztus 11-én.
A Kerekudvar program keretén belül olyan állami gondozásban levő fiatalokkal találkoztunk, akinek az életét már hangsúlyosan meghatározza az internet intenzív és sokszor nem okos használata. Egyik tizenegy éves gyerek például büszkén mesélte, hogy már hány horrorfilmet nézett meg.A foglalkozás két csoportban zajlott, délelőtt a kisebbekkel, a 6-12 éves korosztállyal, délután pedig a 13-18 éveseknek tartottunk interaktív foglalkozásokat. A nagyobbak jóval nyitottabbak voltak, kérdéseket tettek fel és saját példákat osztották meg arról, hogy hogyan éltek vissza társaik olyan „bizalmas” információkkal, amelyeket a közösségi oldalak felületén felelőtlenül megosztottak, és kapcsolatok/barátságok mentek tönkre ennek következtében.
A „Légy az internet ásza” téma kapcsán beszélgettünk – korcsoportnak megfelelően, az üzenet viszont ugyanaz volt: légy OKOS, FELKÉSZÜLT, ERŐS, KEDVES és BÁTOR. Okosan oszd meg a dolgaidat, értsd meg a felelőtlenül kiadott információk következményeit. Készülj fel, tanuld meg, mi a különbség a valós és hamis hírek között, vedd észre, ha át akarnak verni. Erős jelszóval védd le adataidat. Légy kedves a szociális hálón, illetve csak olyan dolgokat írj, amit személyesen is elmondanál az illetékes személynek és védd meg a mások jó hírnevét. Mindenekfelett pedig légy bátor és merj segítséget kérni, jelenteni, ha bármi olyan dolgot vennél észre, ami veszélyeztetné a személyi biztonságodat. A legfontosabb azonban az, hogy tanuljuk meg az okos telefonunkat okosan használni, mielőtt a telefon használna bennünket és uralná a szabadidőnket, kapcsolatainkat.
A programunk hasznosságát mi sem igazolhatná jobban, mint a résztvevő gyerekek és fiatalok visszajelzései.
„Sok mindent tudtam már, de örültem, hogy új dolgokat is hallhattam. Soha nem gondoltam, hogy kiállhatok a barátaim jó hírnevéért.” 16 éves K.
„Ezek után inkább átmegyek a barátnőmhöz, mintsem órákig üzengessünk egymásnak.” 14 éves H.
Nagyon fontos a megelőzés, a preventív hozzáállás. Mai digitalizált világunkban elengedhetetlen, hogy a gyermekeink, de mi szülők, nevelők, pedagógusok is tisztában legyünk nemcsak az internet nyújtotta lehetőségekkel, hanem annak veszélyeivel is.

Te mennyire vagy tudatos internethasználó?