Erasmus+ – Átjárók – A kiégés megelőzése

 

http://atjarok.hu
ÁTJÁRÓK (ARCADE)
2022-1-HU01-KA210-ADU-000083157

A kiégés megelőzése

Kiadvány blended képzéshez szenvedélybetegekkel foglalkozó szakemberek részére

A kiadvány ITT tekinthető meg teljes hosszában, alább egy rövid összefoglaló következik.

A kiadvány első lépésben fogalomtisztázásra törekszik: mi a kiégés? Mi a stressz? Gyakran ugyanis a két fogalmat keverik.

Számos kiégés definíciót vesz számba, a teljesség igénye nélkül:

“A kiégés hosszú ideje fennálló, érzelmileg igénybe vevő helyzetek miatt kialakuló fizikai, érzelmi és mentális kimerültség. Ez a meghatározás elég tágan értelmezi az idői tényezőt, és azt is, hogy életünk bármely területén előforduló stresszhelyzet kiválthatja a kiégést, nincs munkahelyhez kötve.” (Ayala Pines és Elliott Aronson, idézi Füredi, 2021). A WHO a kiégést egy olyan szindrómaként definiálta, melyet krónikus munkahelyi stressz okoz, amit nem kezelnek megfelelően.

A két fogalom elkülönítésére egy táblázat készült a legjellemzőbb sajátosságok alapján. Az elkülönítéshez és felismeréshez elengedhetetlen, hogy szó essen a tünetekről is. A stresszes személyre jellemző, hogy szorong, nyugtalan, ezek az érzések hiperaktivitást, kényszeres megoldásra törekvést idéznek elő, majd ez a frusztrált, feszült belső állapot érzelmi kitörésekhez, robbanékonysághoz vezetnek. Az idegesség, a problémák túlgondolása az egyén szabadidejében, vagyis éjszaka sem ér véget, pihenését gátolja, álmatlanságot okoz. A burnout szindróma kialakulásakor a felfokozott érzelmek lecsillapodnak és átcsapnak érdektelenségbe, fásultságba, a korábbi tettrekészséget teljes motiválatlanság, kiábrándultság váltja fel. A személy fizikálisan és mentálisan is kimerült, tudata beszűkül, hasonlóan a depresszióhoz és ezesetben is megjelennek az alvászavarok, de a stresszel ellentétben az a jellemző, hogy megfelelő mennyiségű pihenés után sem múlik el az állandó fáradtságérzet.

„Minden, ami hatással van ránk, az stresszt okoz. Akár félelmetes, szorongató az esemény, akár boldog és örömteli. Szervezetünk pontosan ugyanazzal a válasszal áll elő akkor is, ha megkérik a kezünket, mint ha ki kell állnunk a munkatársaink elé beszámolót tartani. A kiégéshez az vezet, hogy a szervezet állandó készenléti, stresszelt állapotba kerül, és nincsenek vagy nem elegendőek a felépülési periódusok. Lemerülnek a tartalékaink. Mindehhez aztán még jön az önvád, hogy na tessék, még arra sem vagyok képes, hogy összeszedjem magam! És miközben ezt mantrázzuk magunknak, hergeljük a gondolatainkkal a testünket, újra beindulnak a stresszhormonok.” (Füredi 2021., 32-33.o)

Összegezve: krónikus, tartósan fennálló stresszből alakul ki a burnout szindróma.

A kiadvány a továbbiakban a kiégés kiváltó okait, ill. fázisait veszi számba.

Az anyag zárásában a megelőzés és a kezelés lehetőségei olvashatók.

Kiegészítésképpen több teszt, feladat, gyakorlat található az anyagban. Egyet bemutatunk kedvcsinálónak:

Személyes életkerék – feladat

Külső kerék jelenti a 100%-ot, és minél kevésbé teljesek az egyes területek, annál kisebb lesz a „tortaszelet”. Színezze ki a kereket úgy, ahogyan most érzi magát. Mennyire vannak kitöltve az egyes területek most Önnél? Legyen őszinte magához!