Hogyan segítünk?

 

A szenvedélybetegségek (mint bármilyen egyéb betegség) visszaszorítása érdekében hosszú távon a kialakulás megelőzésére legalább akkora hangsúlyt kell fordítanunk, mint magára a terápiás kezelésekre. Ennek érdekében tanintézetek, gyülekezetek és más szervezetek meghívására tájékoztató előadásokat, workshopokat tartunk, illetve prevenciós gyerektáborokat szervezünk.

Köztudatformálás 

Kategória: Prevenció

Célcsoport: általános

Időtartam: változó

Helyszín: változó

Gyakoriság: igény szerint

Cél:

a szenvedélybetegségek romboló hatásainak ismertetése, tévhitek leleplezése, kezelési módozatok ismertetése – a téma tabuk nélküli megközelítése

A program elemei:

szakmai előadások, workshopok, személyes beszámolók

Részvételi feltételek:

nincs

Leírás:

Tanintézetek, gyülekezetek és más szervezetek meghívására tájékoztató előadásokat, workshopokat, a munkánkat érintő beszámolókat tartunk. Célunk, hogy tudatosítsuk a szenvedélybetegségek igazi természetét és felhívjuk a figyelmet a túlzott alkohol-, gyógyszer- és drogfogyasztás, illetve más természetű szenvedélybetegségek veszélyeire.

A függőséggel való megküzdés lehetséges módozatai még nagyon kis mértékben ismertek közösségeinkben: sokak számára az egyetlen ismert beavatkozási lehetőség a pszichiátriai intézetekben történő elvonókúra vagy a gyógyszeres kezelés. Ezért a szerhasználat veszélyein, az azzal kapcsolatos tévhitek leleplezésén túl nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szenvedélybetegek és hozzátarozóik megtudják: van olyan segítség, amely gyökeres változást hozhat azok életébe, akik igénybe veszik azt.

A munkatársaink és/vagy önkénteseink által tartott előadások mellett a sajtóban rendszeresen megjelennek szakmai és személyes beszámolók, valamint a programjainkkal kapcsolatos információk.


Prevenciós gyerektábor 

Kategória: Prevenció

Célcsoport: 8-11 évesek

Időtartam: 6-7 nap

Helyszín: változó

Gyakoriság: évente

Cél:

a függőség kialakulásának megelőzése, a szenvedélybeteg családokban felnövő gyerekeket ért romboló hatások kezelése

A program elemei:

élménypedagógiai foglalkozások, prevenciós workshopok, beszélgetések, egyéni és csapatos fejlesztő foglalkozások, bibliai történetek tanítása, játék, sport, kirándulás, tábortűz

Részvételi feltételek:

családorvosi igazolás arról, hogy a gyerek részt vehet a táborban

Leírás:

A prevenciós gyerektáborok elsősorban olyan gyerekeknek szólnak, akik függőségben érintett családokban élnek, de természetesen részt vehetnek olyan gyerekek is, aki nem ilyen családból származnak. Célunk, hogy a függőség bűvkörét megtörjük, illetve olyan közösségi élményt nyújtsunk a résztvevő gyerekeknek, amely szilárd alapját képez(het)i egy pozitív életszemléletű, szermentes életvitelnek.

A biztonságos érzelmi és fizikai környezet, a rendszeres étkezések, a szervezett programok, a munkatársak pozitív és támogató hozzáállása olyan példát és erőforrást nyújtanak a gyermekek számára, ami segít(het)i őket a szenvedélybetegség romboló hatásaival való megküzdésben és a családból hozott viselkedési minták felülírásában.