Erasmus+ – Átjárók – Esetleírás: Szenvedélyes költő

http://atjarok.hu
ÁTJÁRÓK (ARCADE)
2022-1-HU01-KA210-ADU-000083157

Bonus Pastor Alapítvány

Esetleírás 6: Szenvedélyes költő

Csaba 45 éves, egyedülálló szenvedélybeteg.

Rendkívül gyenge fizikai állapotban jelentkezett a Magyarózdi Terápiás Otthonba terápiára (152 cm magasság, 40 kg testsúly). Megjelenése nagy szerénységre és szegénységre utalt.

Krónikus alkoholizmussal diagnosztizálták (2019-ben delirium tremens), ehhez alkoholos hepatitisz társult és TBC (mely jelenleg tünetmentes), valamint enyhe depresszió, krónikus álmatlanság.

Csabával 2013 óta állunk kapcsolatban, amikor először jelentkezett a Bonus Pastor Alapítványnál egy rövid távú terápiára. Ezt követően két évig absztinens volt. Visszaesése után 2019-ben hosszú távú terápiára jelentkezett. Félutas házban élt, majd újabb visszaesés következett.

2022 júniusában elszánta magát egy újabb hosszú távú terápiára. A heti rendszerességgel zajló egyéni konzultációk mellett csoportos terápia, a terápiás közösség, annak minden tevékenysége segítette a felépülési folyamatot.

A mentori beszélgetések során feldolgoztuk az életútját. Használtunk genogramot, életúttérképet, személyes életkereket. Apai ágról nagyon terhelt örökséget hordozott. A családfán végigvonul az alkoholizmus, mint megküzdési stratégia, majd létforma. Apai felmenői között szinte mindenki alkoholfüggő volt, többen öngyilkosságot is elkövettek. Csabának évekre volt szüksége, hogy apjával való rossz kapcsolatát feldolgozza, megbocsásson neki. Ezt, mint egyébként élete minden fontos eseményét, versben fogalmazta meg. Anyai ágon értékes emlékeket, jellemét formáló eseményeket őriz. Édesanyja elvesztése olyan mélyen érintette, hogy az gyakorlatilag a szakmai karrierjét is kerékbe törte. Csaba szociológia szakon, utolsó éven tanult, a záró vizsgára készült, amikor anyjának halálhírét kapta. Nem fejezte be az egyetemet.

Az életút feldolgozás során letisztult Csabában, hogy egyetlen rokonával, a szülővárosában élő húgával a kapcsolata nem fog javulni. Ezt elgyászolta.

Párkapcsolatainak elemzése alkalmával Csaba megerősödött abban a meggyőződésében, hogy önértékelési zavarai, kisebbrendűségi érzései mindannyiszor szerfogyasztásba kergették. Emiatt tartós párkapcsolata nem tudott kialakulni.

A terápiás otthonban vállalt felelősségei és emberi értékeinek a felleltározása, az azokban való megerősödés, személyiségének a kiteljesedését eredményezték. Olyan kompetenciákban erősödött meg, melyek a józan élethez nélkülözhetetlenek.

Az egyéni konzultációk során anyagi, egészségi, kapcsolati, erkölcsi kárfelmérést végeztünk.

Csaba önismereti útján szépen halad, tudatosan küzd azokkal a hiányosságokkal, melyeket hordoz. Tanulja az anyagi javak felelős kezelését. Új kapcsolati rendszer kialakításán dolgozik.

A terápia utolsó harmadában Csaba munkahelyet és lakhatási lehetőséget keresett.

Jelenleg egy kísérleti jelleggel működő „félutas háznak” nevezhető helyen lakik, ahol a helyi orgonaépítő és -javító mester mellett dolgozik próbaidőben. Ezzel párhuzamosan beiratkozott egyetemre, hogy tanulmányait folytassa. Az a célja, hogy segítséget nyújtson sorstársainak, hogy felépülő élete bizonyság legyen mások számára.

Mindeközben a napi rutinra rendkívüli figyelmet fordít és nem hanyagolja el élete apró és jelentős eseményeit versbe foglalni. Minden utógondozói alkalmat, amire lehetősége van, kihasznál. Heti rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot.

Adorján Éva
szociális munkás