Erasmus + – Life for Youth – Conferință finală – România


Life for Youth
2022-3-RO01-KA210-YOU-000098044

 

RAPORT DESPRE CONFERINȚA FINALĂ DE 3 ZILE

 

Fundația Bonus Pastor a organizat conferința finală a proiectului Life for Youth pe parcursul a trei zile, în două locații diferite: pe 25 septembrie la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca; pe 26 septembrie în Sovata; iar pe 27 septembrie tot în Sovata.

Scopul principal al conferinței de 3 zile a fost să familiarizeze specialiștii (din parteneriat și din afara acestuia) care nu au participat anterior la proiect cu curricula comună creată de Fundația Bonus Pastor și MRE KIMM și să-i învețe cum să folosească publicația realizată, care poate oferi un ajutor eficient organizațiilor care se ocupă cu prevenția consumului de droguri și profesioniștilor din domeniul prevenției între tineri.

La eveniment au participat lucrători sociali, psihologi, specialiști în sănătate mintală, consilieri în adicții, profesori, psihoterapeuți, voluntari, teologi etc., pe bază de înscriere prealabilă. De asemenea, au fost invitați tineri care au participat la testarea curriculumului creat ca rezultat al proiectului Life4Youth; ei au vorbit specialiștilor despre ceea ce au învățat din programul de prevenție.

Pe 25 septembrie, am prezentat proiectul și curriculumul celor 21 de studenți ai Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca. Interesul a fost mare, deoarece, pe de o parte, lucrând în comunitate, un pastor se confruntă inevitabil cu problemele persoanelor dependente și ai membrilor de familie care suferă alături de ei. Mai mulți membri ai grupului aveau deja pregătire în adicții, au lucrat deja în alte domenii de ajutor sau au făcut voluntariat în rândul tinerilor.

După prezentarea proiectului Erasmus+ Life for Youth și a manualului elaborat în cadrul acestuia, formarea a fost împărțită în două mari unități: de o parte prezentarea și practicarea tehnicilor de life coaching iar pe de altă parte prezentarea și aplicarea elementelor modelului Portage în prevenția consumului de droguri în rândul tinerilor.

Dr. Levente Horváth, autor al secțiunii de life coaching a subliniat în prezentarea sa importanța autocunoașterii și a însușirii tehnicilor de life coaching în prevenirea consumului regulat de substanțe și a dependenței la tineri, tehnici care îi ajută să își descopere identitatea și să dezvolte o personalitate sănătoasă. Prezentarea a fost urmată de un atelier de lucru unde participanții au putut exersa în perechi și în cadrul unui exercițiu de tip „acvariu” tehnica interviului motivațional, care este o tehnică de succes care încurajează schimbarea și întărește responsabilitatea clientului. În cea de-a doua prezentare Drd. Éva Bartha, psiholog clinician a prezentat partea a doua a manualului, adică aplicarea elementelor exersat cunoștințele învățate prin jocuri de rol: au reconstituit o familie care se confruntă cu dependența, precum și o comunitate de clasă în care presiunea grupului încurajează consumul de substanțe, exersând astfel refuzul. La finalul exercițiilor s-a realizat o evaluare supervizată. Ziua s-a încheiat cu o evaluare comună, în care participanții și-au împărtășit experiențele acumulate în timpul formării. „Vă mulțumim că am putut participa la această formare. Deși a fost foarte intensă, a meritat, deoarece am învățat mult, nu doar teoretic, ci și practic, de ceea ce aveam mare nevoie.” – și-a exprimat părerea un participant în cadrul evaluării finale, iar ceilalți au fost de acord.

Ultimele două zile ale formării profesionale s-au la Sovata, pe 26 și 27 septembrie. Specialiștii care s-au înscris la formare au avut ocazia să se familiarizeze cu proiectul Erasmus + Life for Youth, prezentat de coordonatoarea de proiect, Csilla Henter. A urmat o scurtă prezentare generală a manualului, apoi a fost prezentată partea de prevenție a consumului de droguri, tot de către Csilla  Henter, ca coautor. Magdolna McAlister, asistent social și specialist în sănătate mintală a susținut o prezentare cu titlul „Prevenția consumului de droguri pe baza modelului Portage”, urmată de o discuție de masă rotundă în care specialiștii care au participat la testare și-au împărtășit experiențele. Împărtășirea opiniei acelor tineri care au luat parte la testare i-a dat o nuanță specifică a discuției. Ei și-au împărtășit experiențele cu scopul de a îmbunătăți colaborarea dintre specialiști și elevi și a ridica calitatea activităților de prevenție. Astfel s-a aflat cu ce dificultăți se confruntă adolescenții și în ce domenii au cel mai mult nevoie de ajutor, precum și care sunt cele mai eficiente metode de abordare. La rândul lor și foștii dependenți care acum participă ca voluntari la activitățile de prevenție și-au prezentat experiențele și le-au adresat multe întrebări tinerilor. S-a conturat astfel o discuție sinceră, plină de învățăminte pentru toți participanții.

A doua zi a început cu un atelier de lucru. Sesiunea de prevenție cu titlul „Cât de aproape sunt de problema drogurilor?” a avut ca subiecți pe specialiștii prezenți la conferință, care au putut astfel să învețe în mod practic cum să conducă activități de prevenire a consumului de droguri în școli. După pauză, a avut loc o scurtă prezentare a secțiunii din manual referitoare la life coaching, urmată de prezentarea lui Levente Horváth cu titlul „Consiliere în life coachingi – metode, tehnici”. Gestionarea vieții joacă un rol foarte important în prevenție, deoarece sprijină dezvoltarea personală, facilitând rezolvarea problemelor specifice ale tranzițiilor adolescenței și tinereții. Dezvoltarea abilităților de flexibilitate, de reziliență, de luarea deciziilor și de comunicare, întărirea stimei de sine, stabilirea de obiective pozitive și educarea în responsabilitate sunt pilonii fundamentali ai dezvoltării personale. Tehnicile de life coaching sunt grupate în jurul a cinci teme: fundamentarea autocunoașterii corecte; corectarea relațiilor familiale; dezvoltarea relațiilor interumane; întărirea auto-restricționării, rezolvarea problemelor, gestionarea conflictelor; și dezvoltarea sănătății mintale. A subliniat de asemenea rolul spiritualității bazată pe Biblie în life coaching, având în vedere că căutarea identității în adolescență implică căutarea de răspunsuri la întrebările fundamentale ale vieții.

Partea de după-amiază a început cu relatarea unui tânăr, care a povestit cum l-a ajutat programul de prevenție, urmată de un alt atelier de lucru. Éva Bartha a enumerat elementele de bază ale unui plan de lecție de prevenție a consumului de droguri, după care specialiștii au elaborat împreună un astfel de plan.

În cadrul evaluării de încheiere a conferinței specialiștii au subliniat că au petrecut aici un timp util și instructiv împreună, iar cunoștințele dobândite le vor putea integra cu succes în activitatea de prevenție a consumului de droguri, oferind cu ajutorul manualului un program de prevenție de înaltă calitate, adaptat pe deplin nevoilor tinerilor.