Erasmus+ – Arcade – A doua întâlnire internațională a partenerilor (România, Târgu Mureș)

http://atjarok.hu
ÁTJÁRÓK (ARCADE)
2022-1-HU01-KA210-ADU-000083157

A doua întâlnire internațională a partenerilor (România, Târgu Mureș)
27-30.06.2023

Cea de-a doua reuniunea internațională a partenerilor din cadrul proiectului ARCADE a avut loc în România, și a fost găzduită de Fundația Bonus Pastor. Întâlnirea s-a desfășurat conform programului anexat, pe baza unei consultări prealabile, care a inclus 4 zile de formare profesională.

Pe lângă sarcinile administrative organizarea i-a implicat și pe specialiștii fundației, întrucât au avut loc prezentări profesionale, dar și pe dependenții înșiși, astfel toți au ieșit din rutina lor zilnică, ceea ce este foarte important pentru varietate și prevenirea epuizării. Cooperarea dintre organizatori care au lucrat pe trei niveluri (administrație, specialiști și clienți) a fost de succes, întărind spriritul de echipă și dezvoltând diferite competențe ceea ce a fost, de asemenea, un lucru pozitiv pentru toți participanții.

Principalele subiecte ale întâlnirii au fost prezentarea Fundației Bonus Pastor ca organizație parteneră în proiect, locațiile și programele sale, participarea la unele dintre programe, o vizită la Centrul de Terapie din Ozd și o vizită la institutul partener Caritas Alba Iulia.

Scopul principal al întâlnirii a fost ca specialiștii participanți la proiect să facă cunoștință la nivel personal, să cunoască activitățile organizațiilor partenere pe teren, să înțeleagă metodele acestora, să dezvolte cooperarea între organizații, să obțină învățare non-formală, experiență, dezvoltare profesională și de competențe, schimb de bune practici și cunoștințe, pe care organizațiile partenere le pot încorpora în propria practică profesională.

Fundația Bonus Pastor funcționează de 30 de ani, iar una dintre activitățile sale principale este programul terapeutic de lungă durată care se desfășoară la Centrul de Terapie pentru Toxicomani Ozd cu o durată de 6-9 luni la care participă bărbați cu diverse dependențe între 18 și 55 de ani. Centrul de Terapie a fost deschis în 2005 la Ozd, un mic sat de aproape 270 de locuitori, la 70 km de Târgu Mureș, în fostul grânar al conacului Radák-Pekri din secolul al XVII-lea, care este, de asemenea, proprietatea Fundației.

Prezența profesioniștilor internaționali a încurajat participarea activă a clienților din Centrul de Terapie, care în cadrul ședinței de dimineață au folosit instrumente terapeutice precum împărtășirea, împărțirea sarcinilor, fișele individuale de îngrijire și evaluările acestora, ceea ce contribuie la consolidarea stimei și a încrederii de sine, dar și la îmbunătățirea abilităților de comunicare. Acestea sunt competențe esențiale pentru reintegrarea dependenților pe piața muncii și în societate.

Sinceritatea și acceptarea reciprocă dintre specialiștii oaspeți și clienții care au participat de bunăvoie și cu entuziasm la experimentarea unor noi metode (cum ar fi terapia prin povești) pentru a-și dezvolta noi competențe a fost un succes pentru ambele părți. În plus, prezentarea elementelor programelor de prevenție la sediul fundației și a metodelor de terapie ambulatorie au îmbogățit cunoștințele profesionale ale oaspeților.

Participarea specialiștilor organizațiilor partenere la grupul de sprijin pentru aparținători a fost de asemenea, caracterizată de incluziune. Interesul sincer și deschiderea oaspeților au dizolvat complet inhibițiile membrilor grupului. Ambele părți au vorbit cu onestitate și curaj despre problemele lor. Această experiență poate fi primul pas pentru specialiști în motivarea și declanșarea unei schimbări în viața clienților lor.

La sfârșitul întâlnirii specialiștii parteneri au plecat cu o experiență bogată. Au experimentat aplicarea practică a metodei Portage învățate în timpul formării profesionale din cadrul proiectului; au participat la activitățile zilnice ale Centrului de Terapie cum ar fi gimnastica de dimineață, devoțiunile, ședința de seară și au discutat cu rezidenții; au făcut cunoștință cu gama largă de activități ale Fundației în domeniul prevenției, al îngrijirii post-terapeutice și al formării profesionale; au participat la sesiuni ale grupurilor de sprijin; au vizitat organizația Caritas Alba Iulia unde au învățat despre metodele unui alt tip de grup de sprijin. Toate acestea au contribuit la îmbogățirea și dezvoltarea bazei lor de cunoștințe și le-a oferit posibilitatea de a utiliza, încorpora și dezvolta anumite elemente în activitatea lor în propriile organizații.

Una dintre activitățile reuniunii internaționale a fost un interviu radio, care a oferit ocazia de a disemina proiectul Erasmus+ Arcade, de a prezenta pe scurt proiectul, de a explica obiectivele sale și de a prezenta organizațiile partenere implicate în proiect publicului din Transilvania. De asemenea, emisiunea radiofonică în direct a oferit specialiștilor posibilitatea de a-și îmbunătăți competențele în domeniul comunicării.

Întâlnirea personală, cunoașterea reciprocă și conversațiile informale au avut ca rezultat o reîncărcare spirituală și o acceptare reciprocă, ceea ce a pus bazele unei cooperări pe termen lung și posibilitatea unor contacte personale și profesionale.