Retrospectivă – Centrul de Terapie din Ozd

Noi pași pe calea schimbării în Centrul de Terapie pentru Toxicomani Ozd

Retrospectivă

 

Ne uităm în urmă cu recunoștință la acest an care care se apropie de sfârșit. 48 de locatari s-au mutat în Centrul de Terapie din Ozd, dintre care 10 tineri în anii douăzeci. Spre deosebire de alcool, care are un efect mai lent asupra organismului, consumul de droguri duce mai rapid la dependență și afectează din ce în ce mai des tinerii, de aceea ne bucurăm că din ce în ce mai mulți tineri știu de noi și îndrăznesc să ne ceară ajutor. La început părea o provocare să facem terapie comună cu două generații atât de diferite, dar acum, la sfârșitul anului, putem spune cu satisfacție că s-a creat un mediu în care s-a realizat acceptarea reciprocă, toleranța, empatia – abilități care joacă un rol important în procesul de recuperare.

Ca în fiecare an, avem rezidenți care, nu se lasă și după mai multe încercări nereușite, s-au reîntors la terapie, să încerce din nou. Ne bucurăm pentru fiecare dintre ei, și totodată și de cei care, în ciuda multor dificultăți, inclusiv lipsuri financiare, decid să nu renunțe la sobrietate și luptă în continuare pentru o viață curată chiar și dinafara zidurilor centrului.

Punctul culminant al vieții din centrul de terapie a fost, și în acest an, cele două întâlniri ale foștilor rezidenți. Băieții care s-au întors „acasă” au fost primiți cu brațele deschise de către beneficiarii actuali, ei primind în schimb speranță, multă încurajare, prietenie și experiențe personale încurajatoare și motivatoare din partea veteranilor. Pereții centrulu au fost martorii multor conversații profunde. Memorabilă a fost prezența unui fost locatar, care trăiește sobru de patru ani, dar până acum nu a avut curajul să vină, fiindcă îi era rușine că a reușit să se elibereze de dependență abia după multe încercări.

Și programele terapeutice de 4 și 12 zile, au adus diversitate în viața locatarilor. Cu aceste ocazii ei au avut rolul de gazde, asumând responsabilitatea organizării și între timp învățând să primească oaspeți, interacționând, schimbând experiențe. Au avut totodată și posibilitatea să înțeleagă mai bine situația „celeilalte părți”, adică cea a aparținătorilor.

Un alt eveniment remarcabil din acest an a fost tabăra de corturi, care a reprezentat o experiență profundă pentru mulți locatari. Pentru unii, escaladarea Vârfului Piatra Secuiului din Rimetea a avut o semnificație simbolică: „Dacă reușesc să urc acest munte, atunci voi reuși să termin și terapia.” Pentru alții, a fost un pas important de autocunoaștere, deoarece și-au testat limitele atât prin escaladarea unui vârf de munte cât și prin dormitul în cort, uneori în ploaie torențială – experiențe de care nu au avut parte până acum.

Rezidenții au participat și la Întâlnirea Națională organizată la Odorheiu Secuiesc. suntem mândri dar și emoționați de faptul că acest eveniment de mare amploare (cu peste 100 de participanți) a fost organizat în principal de foști dependenți, membri ai grupului de sprijin din Odorheiu Secuiesc. Locatarii s-au destins în atmosfera familială și de acceptare și, în același timp, au înțeles importanța îngrijirii post-terapeutice în cadrul unei comunități de sprijin în menținerea abstinenței.

Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze viața fiecărui rezident, fost rezident și a aparținătorilor lor, astfel încât Crăciunul să fie pentru toți sărbătoarea renașterii și să aibă parte împreună de bucuria eliberării!

 

Éva Adorján,
Directorul Centrului de Terapie din Ozd