Cum te putem ajuta?

 

Scopul terapiei este să ofere ajutor pe termen lung persoanelor dependente și familiilor acestora.
Instrumentele noastre de bază în acest sens sunt programele terapeutice de scurtă și de lungă durată. Terapia poate fi completată cu frecventarea grupului de sprijin local și participare la consiliere personală.

Program terapeutic de 4 zile 

Categoria: Terapie

Grup țintă: persoane dependente adulte și familiile acestora

Durata: 4 zile

Locație: Centrul de Terapie, Ozd

Frecvență: de 4 ori pe an

Scopul programului:

inițierea abstinenței, obținerea de informații despre dependență, stabilirea unui diagnostic (dependență, co-dependență), definirea unui plan terapeutic, autocunoaștere

Programul include:

activități de grup, ateliere, consiliere personală, prelegeri biblice

Condiții de participare:

Începerea programului e condiționată de un interviu preliminar, care necesită prezentare personală.

Descriere:

Fundația Bonus Pastor  organizează programe terapeutice de 4 zile începând din 2021. Programul, prin sesiuni de grup, facilitează autocunoașterea și confruntarea cu dependența. Atelierele oferă informații despre dependență și co-dependență, precum și ajutor pentru definirea diagnosticului și pregătirea unui plan terapeutic. Prelegerile biblice oferă oportunitatea de a forma și/sau aprofunda relația cu Dumnezeu. Mărturia de viață ale unor persoanelor dependente recuperate reprezintă o sursă de inspirație și motivație pentru recuperarea participanților.


Program terapeutic de 12 zile 

Categoria: Terapie

Grup țintă: persoane dependente adulte și familiile acestora

Durata: 12 zile

Locație: variază

Frecvență: de 4 ori pe an

Scopul programului:

crearea bazei abstinenței, tratarea problemelor legate de dependență ale membrilor familiei și contactul cu credința creștină

Programul include:

seminarii medicale și de psihologie, workshopuri, discuții în grupuri restrânse, consiliere personală și pastorală, meditații legate de versete biblice, predici, excursii, sport

Condiții de participare:

Angajament voluntar și motivație, abstinență de la consumul de substanțe. Admiterea se efectuează pe baza unui interviu prealabil.

Descriere:

Fundația Bonus Pastor organizează programe terapeutice de scurtă durată pentru persoane dependente și pentru membrii familiilor acestora, pentru femei și bărbați deopotrivă, începând cu anul 1996. Programul este recomandat și pentru cei care caută ajutor în calitate de aparținător pentru problema dependenței partenerului. Programele terapeutice de scurtă durată organizate de trei ori pe an oferă un prilej bun pentru familiarizarea cu esența dependenței, identificarea problemelor și miturilor asociate, respectiv pentru sporirea motivației și a disponibilității pentru schimbare.

„Știam și până atunci că cele mai multe probleme ale mele sunt legate de consumul excesiv de alcool, însă numai aici am înțeles ce este de fapt dependența de alcool. Tot aici s-a întâmplat și ceea ce era cel mai greu pentru mine: să recunosc că sunt alcoolic. De foarte multe ori nu este ușor să-mi asum acest lucru în fața celorlalți, însă îmi dau seama că este de fapt mai ușor și mai eficient decât să inventez minciuni ca să explic de ce nu beau.” (Sándor)


 
Program terapeutic de lungă durată 

Categoria: Terapie

Grup țintă: bărbați adulți dependenți

Durata: 6-9 luni

Locație: Centru de Terapie, Ozd

Frecvență: continuu

Scopul programului:

atingerea abstinenței, consolidarea personalității pozitive (însușirea și exersarea unor modele de comportament eficiente, a noilor valori, a deprinderilor de viață)

Programul include:

consiliere pastorală individuală, terapie de grup, ergoterapie, meditații biblice, sport, excursii

Condiții de participare:

Condițiile de admitere sunt angajamentul voluntar și motivația. Admiterea se efectuează pe baza unui interviu prealabil. Se solicită adeverință cu privire la bolile cronice cunoscute, buletin de externare (în cazul în care au existat tratamente de acest gen), rezultatele examenelor de depistare a hepatitei, a TBC-ului și analiză de scaun.

Descriere:

Terapia de lungă durată desfășurată la Centrul de Terapie din Ozd, deschis în anul 2005, are la bază modelul de terapie Portage, de origine canadiană, care prevede dezvoltarea unei comunități terapeutice având ca scop facilitarea vindecării individuale a persoanelor dependente.

„O canoe indiană alunecă ușor, până când eșuează la mal. Are nevoie de ajutor să ajungă din nou acolo unde apa este mai adâncă, dar odată ajunsă acolo, va putea pluti din nou fără probleme. Acest transfer se numește portage și constituie esența schimbării.” – citat din circulara Centrului de Terapie din Ráckeresztúr (HU).

În atmosfera familială a Centrului din Ozd se pun în aplicare două principii importante: autoajutorarea și feedback-ul pozitiv din partea grupului. Toate elementele programului sunt de natură terapeutică, fie ele ședințe de grup, de consiliere individuală sau de consiliere pastorală, activități de muncă sau de recreere. Scopul terapiei este dezvoltarea personalității pozitive, a spiritului de inițiativă, a capacității de comunicare și decizie, a asumării de responsabilitate, absolut necesare pentru o viață lipsită de substanțe.

Terapia pe care o recomandăm bărbaților adulți este de fapt o investiție în viață: nu este o evadare din viața reală, ci o pregătire pentru aceasta, așa cum mărturisește Péter, un fost rezident al Centrului de Terapie: „Cu toate că viața este foarte stresantă în afara Centrului, ea poate fi îndrăgită și în lipsa alcoolului. Ozd nu oferă o rețetă în acest sens. Însă cu siguranță vă ajută să faceți o curățenie generală în sufletul vostru , iar după ce ați scăpat de toate resturile, sedimentele și deșeurile, să găsiți lucrurile de care vă puteți sprijini.”


Consiliere personală 

Categoria: Asistență postterapeutică, Terapie

Grup țintă: persoane dependente și familiile acestora

Durata: 1-2 ore

Locație: la birourile Fundației

Frecvență: la cerere

Scopul programului:

motivare pentru atingerea și/sau menținerea abstinenței, îmbunătățirea calității vieții, informare

Programul include:

consiliere pastorală, coaching, psihoterapie, terapie de familie

Condiții de participare:

angajament voluntar și motivație

Descriere:

Celor care suferă de dependență sau au alte probleme individuale sau familiale și ne solicită ajutorul, le oferim consiliere individuală/pastorală pe baza unui plan de terapie stabilit împreună cu persoana în cauză.

Consilierea personală are loc de obicei la birourile fundației, însă, la cerere, poate avea loc și în cadrul unei vizite la domiciliu sau la spital.


 
Grupuri de sprijin 

Categoria: Asistență postterapeutică, Terapie

Grup țintă: persoane dependente și familiile acestora

Durata: aprox. 2 ore

Locație: în 11 orașe din Transilvania

Frecvență: săptămânal/bilunar

Scopul programului:

consolidarea/menținerea abstinenței, tratarea codependenței

Programul include:

discuții direcționate (orientate către problemă), studiu biblic, programe recreative

Condiții de participare:

Condiția participării la întâlnirile de grup este lipsa stării de ebrietate.

Descriere:

Scopul principal al grupurilor de sprijin care funcționează în peste 10 localități ardelene îl constituie consolidarea stării de abstinență pentru cei care au participat deja la un program terapeutic. Acestea reprezintă însă și un bun prilej pentru implicarea persoanelor care caută ajutor.

„Mi s-a oferit ocazia de a participa la programul terapeutic de lungă durată. Însă nu am acceptat-o. Am optat pentru frecventarea grupului de sprijin local. Prima întâlnire cu grupul a fost impresionantă, în cadrul acesteia am descoperit grija Domnului: Păstorul cel Bun m-a căutat și pe mine, ca pe oaia rătăcită. În grup am înțeles ce înseamnă să fii apreciat de ceilalți. În grup, oamenii s-au rugat pentru dl Sándor, dna Marika și pentru Laci. Nu-l cunoșteam pe dl Sándor, nici pe dna Marika, însă nu m-aș fi gândit niciodată că Laci sunt de fapt eu.” – își aduce aminte Laci, după opt luni de abstinență.

Unul dintre principiile întâlnirilor de grup care se desfășoară într-o atmosferă sinceră și intimă este următorul: fiecare obține din aceste întâlniri atât cât este dispus să investească.

În prezent există grupuri de sprijin în 11 orașe din Transilvania, însă, la cerere, pot fi înființate și alte grupuri.


Conferința aparținătorilor 

Categoria: Terapie

Grup țintă: aparținători adulti ai dependenților

Durata: un weekend

Locație: variabilă, deseori la Centrul de Terapie din Ozd

Frecvență: de 2 ori pe an

Scopul programului:

tratarea codependenței aparținătorilor care trăiesc alături de un dependent, promovarea valorilor creștine.

Programul include:

prelegeri, ateliere, discuții în grupuri mici, consiliere și îndrumare personală, lecturi biblice, predici, excursii.

Condiții de participare:

angajament voluntar și motivație.

Descriere:

Fundația Bonus Pastor organizează conferințe pentru aparținătorii dependenților din 2018. Participarea la acest program este recomandată celor care caută ajutor în calitate de membru de familie al unui dependent. Conferința organizată de două ori pe an oferă o bună posibilitate de a identifica codependența, de a recunoaște problemele și concepțiile greșite, și de a crește disponibilitatea și motivația pentru schimbare.