O campanie amplă de prevenție
S-ar putea ca lupta împotriva dependenței de alcool și droguri să pară o luptă cu morile de vânt atunci când privim știrile și statisticile, dar un program bine structurat de prevenire a consumului de droguri poate salva vieți. Școlile și profesorii devin din ce în ce mai conștienți de acest lucru, iar solicitările pentru desfășurarea activităților de prevenire sunt tot mai numeroase din partea lor. Scopul general al acestor activități de sensibilizare și prevenire este informarea cu privire la efectele substanțelor care modifică starea de conștiență și la riscurile asociate consumului, sensibilizarea, precum și prezentarea modalităților și oportunităților de a cere ajutor.
În perioada 1 august-30 noiembrie am desfășurat o campanie amplă de prevenție. Am primit invitații din mai multe școli din Târgu-Mureș și județul Mureș dar și din alte județe. Am desfășurat activități preventive la școlile din Pănet, Sântioana, Sovata, în mai multe școli din Târgu Mureș (Liceul Vocațional Reformat, Liceul „Bolyai Farkas”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc”) în cadrul cărora am încercat să atragem atenția tinerilor asupra efectelor negative ale consumului abuziv de substanțe și modalitățile de ajutor.
Am fost prezenți și la marile evenimente de vară tradiționale ale orașului Târgu Mureș. La Vâltoarea Mureșană în cortul de Discuții la masa rotundă psihologul clinician al Fundației a purtat o discuție despre următoarele întrebări: Cine poate fi dependent? Ce înseamnă asta în lumea de azi? Cum să abordezi un dependent și cum să-l influențezi pozitiv? Care este diferența dintre dependența de medicamente și dependența de droguri? Care este rolul familiei și prietenilor într-o astfel de situație?
La festivalul creștin „El este calea!” Fundația Bonus Pastor a organizat un stand interactiv de prevenire a consumului de droguri. Tinerii între 14-25 ani au avut ocazia să experimenteze ochelarii simulanți pentru efectele substanțelor psihotrope, să participe la prezentări despre riscurile consumului, să completeze teste despre dependență, autocunoaștere. etc.
În data de 12 noiembrie o grupă de 50 de elevi au vizitat Centrul de Terapie pentru Toxicomani Ozd, având posibilitatea să interacționeze, să pună întrebări directe dependenților care urmează diferite terapii și primesc servicii de asistență socială, dar și să pună întrebări direcționate asistenților sociali/terapeuților referitor la metodele folosite în terapie. Ei au asistat și la o discuție interactivă despre ce înseamnă să fii voluntar la un Centru de terapie, care sunt atribuțiile, obligațiile, responsabilitățile unui voluntar și care sunt domeniile și posibilitățile de a face muncă voluntară în cadrul Fundației.
În cadrul campaniei am contactat în total aproape 1250 de tineri. Feedback-ul lor și propriile noastre experiențe au confirmat că pe lângă oferirea unor informații la zi, cât de importantă este dezvoltarea autocunoașterii și a capacității de a spune „nu”. Merită să luăm în considerare și acest aspect atunci când ne alegem prietenii: un adevărat prieten nu este acela lângă care te simți „cool” poate cu prețul sănătății tale, ci acela care te ajută să scoți din tine tot ce e mai bun, chiar dacă nu face parte din gașca celor mai populari.
Campania a fost realizată cu sprijinul Consiliului Județean Mureș. Mulțumim!