Metodologie
Cum privim noi dependența?
Considerăm că dependența este o disfuncție care afectează întreaga existență, personalitatea și sistemul de relații al individului.
Fundația noastră reprezintă o spiritualitate creștină (reformată). Astfel, în cadrul procesului de recuperare oferim și evanghelia lui Dumnezeu pentru mântuirea celor care ne cer ajutorul. Totuși, afilierea sau convingerea religioasă nu este o condiție pentru admiterea sau participarea la programele noastre, ci mai degrabă o oportunitate care poate constitui un sprijin pe parcursul recuperării.
În consecință, în procesul de recuperare și în terapie avem în vedere 2 obiective:
- tratamentul simptomatic: obținerea abstinenței totale, eliminarea comportamentului de dependent
- schimbarea la nivelul întregii personalități, respectiv în sistemul relaționar, care garantează menținerea pe termen lung a abstinenței.
Pentru recuperare și realizarea procesului de schimbare este nevoie obligatoriu de decizia, motivația și participarea activă a persoanei dependente. Comunitatea profesională a Fundației Bonus Pastor facilitează această schimbare prin programe terapeutice și un mediu spiritual adecvat.
Cum lucrăm?
În procesul de recuperare din dependență, ne concentrăm asupra dezvoltării personale și asumării responsabilității din partea clientului.
Spiritualitatea creștină ocupă un loc important în munca noastră, afirmând că fiecare om are șansa să trăiască în libertatea harului dumnezeiesc. Astfel, dorim să ne desfășurăm munca terapeutică în spiritul iubirii și acceptării arătate de Hristos.
Lucrăm cu persoanele dependente (și cu membrii familiilor acestora) prin intermediul intervențiilor desfășurate în diferite etape și aplicate în funcție de nevoile individuale, respectiv de gravitatea problemei: în unele cazuri recomandăm terapia ambulantă, iar în altele programul terapeutic de scurtă sau de lungă durată, de tip rezidențial. În ambele cazuri aplicăm metode variate specifice acestui domeniu: consiliere în adicții, consiliere pastorală, terapie individuală, de cuplu sau de familie, terapie de grup, comunitate terapeutică (modelul Portage).
Activitățile de terapie sunt completate de activități de asistență postterapeutică și de activități cu scop preventiv.