Erasmus + – Life for Youth – Formare profesională – Ráckeresztúr | Ungaria


Life for Youth
2022-3-RO01-KA210-YOU-000098044

 

Prevenirea consumului de droguri pentru tineret

Formare profesională

Ráckeresztúr, Ungaria

9. 10. 2023 – 14. 10. 2023

Rezumat

 

Între 9-14 octombrie s-a desfășurat la Ráckeresztúr evenimentul de formare profesională organizată pentru câte opt specialiști ai fundației Bonus Pastor și ai Misiunii de Salvare a Tinerilor Rătăciți (Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió). Scopul evenimentului a fost instruirea celor opt specialiști în adictologie din România în activitatea de prevenție și asistența tinerilor dependenți de droguri cu ajutorul metodei Portage. Prin dezvoltarea profesională și personală și prin furnizarea instrumentelor profesionale necesare gazdele i-au ajutat să-i înțeleagă mai bine pe tinerii cu vârsta de 18-30 ani, ajutându-i totodată să elaboreze un program de ambulanță pentru tinerii dependenți de droguri.

Prima zi a început cu prezentarea introductivă a doamnei Erdős Eszter, coordonatoarea profesională a proiectului în care a atras atenția că prevenția este un proces care necesită o planificare minuțioasă. Formarea include schimbul reciproc de experiență practică și cunoștințe profesionale, dobândirea unei auto-cunoașteri profunde și eficiente, prezentarea metodologiilor de prevenție pentru tineri, sprijinirea tinerilor în consolidarea unui stil de viață sănătos și dezvoltarea abilităților lor de rezolvare a problemelor și gestionare a conflictelor. În fiecare zi au fost prezenți ca experți din experiență dependenție în recuperare care împărtășind experiențelelor personale au ajutat munca specialiștilor. Specialiștii au creat un emblemă pentru prevenirea consumului de droguri, și-au evaluat obiectivele, așteptările și motivațiile personale, apoi în a doua parte a zilei au participat la prezentări despre comportamentul și motivațiile persoanelor dependente de substanțe, iar prin intermediul jocurilor de rol au putut să aprofundeze cunoștințele și abilitățile legate de recunoașterea și abordarea problemelor legate de consumul de droguri în rândul tinerilor.

În legătură cu tema celei de-a doua zi și anume tulburările și manifestările cauzate de droguri s-a discutat despre posibilitățile de suprimare a rolului de victimă iar în cadrul workshop-urilor au căutat împreună răspunsuri la următoarele întrebări: Cum îi percep eu pe oameni, pe cei care folosesc droguri și problemele cauzate de dependența de substanțe? Cum mă văd eu și cum îmi doresc să mă văd? De ce am nevoie pentru a fi cum îmi doresc să fiu? De data aceasta specialiștii participanți au putut să-și dezvolte abilitățile de empatie și auto-cunoaștere.

În a treia zi s-a concentrat pe însușirea abilităților de ajutorare și autoapărare. În cursul prelegerilor s-a insistat asupra aspectului psihologic și posibilitățile terapeutice în munca de ajutorare a persoanelor dependente, iar partea practică a vizat activitatea de prevenire printre copii și tineri și rolul părinților în prevenție și terapie.

În cadrul prezentărilor din ziua a patra, specialiștii din România au explorat tendințele internaționale în prevenirea consumului de droguri, metodele de prevenție, spațiile și strategiile școlare legate de droguri. În timpul lucrului în grup, au elaborat strategii școlare specifice pentru instituții și grupuri țintă. Pe lângă cunoștințe, ei au dezvoltat și abilitățile lor de organizare și sociale.

Scopul formării din ziua a cincea a fost dobândirea competențelor în abordarea centrată pe persoană și în comunicarea eficientă. Participanții au exersat exprimarea sentimentelor, rezolvarea problemelor, afirmarea de sine, refuzul și comunicarea eficientă, în timp ce și-au dezvoltat și abilitățile de gestionare a stresului și de relaxare. Ziua s-a încheiat cu o sesiune de evaluare și feedback.

Scopul celei de-a șasea și totodată ultimei zile de formare a fost partajarea practicilor bune în cadrul funcționării ambulanței de prevenire a consumului de droguri. Oaspeții au vizitat la Budapesta Biroul de consultanță a Misiunii „Alege calea” a Bisericii Reformate Maghiare unde au cunoscut aplicarea practică a metodelor însușite și au avut parte de un schimb de experiență. În cursul prelegerilor au învățat despre rolul psihologiei și a spiritualității în procesul de vindecare. Formarea s-a terminat cu o evaluare profesională.

Am încheiat o formare profesională cu o atmosferă excelentă și în Ungaria. Am reușit să învățăm reciproc, bazându-ne pe valori și cerințe profesionale comune. Atât în prezentări, cât și în lucrul în echipă, am lucrat cu o echipă motivată, dinamică și proactivă, pasionată în munca cu tinerii dependenți de substanțe. Sperăm că acest eveniment va contribui pe termen lung la integrarea socială a tinerilor vulnerabili din România. Fundația Bonus Pastor va integra rezultatele proiectului în serviciile sale și va fi capabilă să ofere programe care să răspundă mai bine nevoilor grupurilor țintă.