Erasmus + – Life for Youth – Conferință finală – Ungaria
Life for Youth
2022-3-RO01-KA210-YOU-000098044
RAPORT DESPRE CONFERINȚA FINALĂ AL MRE KIMM
MRE KIMM (Misiunea de Salvare a Tinerilor Rătăciți al Bisericii Reformate din Ungaria) a organizat conferința de închidere a proiectului Life4Youth în trei locații și pe date diferite: prima zi a avut loc pe 27 august 2024 la Ráckeresztúr, pe strada Rákóczi F. nr. 45; a doua zi pe 4 septembrie 2024 la Budapesta, în sectorul 8, pe strada Magdolna nr. 33; iar a treia zi pe 18 septembrie 2024 tot la Ráckeresztúr, pe strada Madách nr. 6.
Scopul principal al conferinței 3 zile a fost prezentarea curriculumului comun dezvoltat de Fundația Bonus Pastor și MRE KIMM acelor specialiști (din cadrul și din afara parteneriatului) care nu au participat anterior la proiect. Un alt scop a fost instruirea în utilizarea manualului online, acesta fiind un sprijin eficient pentru organizațiile care se ocupă de prevenirea consumului de droguri și pentru profesioniștii în prevenirea consumului de droguri al tinerilor.
La eveniment au participat specialiști din domeniul social (asistenți sociali, psihologi, specialiști în igiena mintală etc.) și profesori care s-au înscris anterior în program. Au fost invitați și tineri care au participat la testarea curriculumului de prevenire a consumului de droguri dezvoltat în cadrul proiectului Life4Youth, ei oferind specialiștilor un feed back despre ce au învățat din programul de prevenire.
În prima zi participanții au avut ocazia să cunoască mai detaliat proiectul Life4Youth – Viață pentru Tineri prezentat de preotul Viktor Katona. De asemenea, au fost introduși în tehnicile de life coaching utile în activitățile de prevenție printre tineri, elaborate de Fundația Bonus Pastor și însușite de experții ungari în cadrul formării lor. Preoteasa Eszter Erdős a prezentat curriculumul de prevenire a consumului de droguri realizat de către cele două organizații partenere în proiect. Programul a inclus și feedbackul despre proiect a doi tineri invitați, despre procesul de testare și impactul pe care acesta l-a avut asupra lor. Ambii au avut experiențe pozitive, activitățile de prevenție i-au ajutat să-și poată analiza traumele, eșecurile și experiențele negative din familie dintr-o perspectivă nouă; întrebările și discuțiile din timpul activităților le-au oferit noi idei pentru viitorul lor. Participanții au avut, de asemenea, ocazia de a adresa întrebări atât prezentatorilor, cât și tinerilor.
Participanții celei de-a doua zile a conferinței au învățat despre tehnicile de life coaching recomandate tinerilor. Viktor Katona a prezentat tehnicile de life coaching pe bază biblică ale Fundației Bonus Pastor, iar un tânăr a povestit despre impactul acestora asupra propriei sale vieți. Un subiect aparte a fost tema digitalizării, diferențele dintre timpul petrecut online și programele de recreere offline, impactul internetului și al telefoanelor mobile asupra generației tinere de astăzi, asupra relației lor cu viața și asupra stimei de sine, precum și utilizarea life coaching-ului inspirat biblic pentru a atenua aceste probleme și a crește
conștientizarea tinerilor.
Sub moderarea lui Eszter Erdős și cu participarea lui Viktor Katona și a consultantului în adictologie János Hamar, participanții au avut ocazia să ia parte la o discuție de masă rotundă pe tema life coaching. În cadrul forumului, au fost analizate cazuri aduse de participanți, precum și exemple concrete din activitățile de prevenire anterioare. Viktor Katona a susținut o prezentare despre bazele life coaching-ului, pe care le-a învățat în cadrul instruirii organizate de Fundația Bonus Pastor.
A treia zi participanții s-au familiarizat cu metodologia de prevenire a consumului de droguri a KIMM, bazată pe modelul Portage, care subliniază principiile psihologiei pozitive. Tinerii participanți la proiect au împărtășit experiențele lor din activitățile de prevenire. Dr. Judit Péter, psihiatru pediatru, a susținut o prezentare intitulată „Relații digitale, viața în oglinda ecranului”, care a subliniat necesitatea intervențiilor preventive. Apoi, în cadrul unor ateliere, participanții au avut ocazia să exploreze aplicarea metodei Portage în practica de prevenire. Prin activități interactive, participanții au cunoscut abordările pedagogiei experiențiale, terapia prin artă, importanța sportului și a excursiilor în prevenirea consumului de droguri. În final Eszter Erdős și Viktor Katona au discutat despre importanța tehnicilor de life coaching și a curriculumului de prevenire Life4Youth, evidențiind oportunitățile viitoare asociate. Ei au subliniat că transmiterea cunoștințelor acumulate poate contribui la îmbunătățirea ofertei și calității serviciilor de
prevenire a consumului de droguri.
Pe parcursul celor trei zile, echipa MRE KIMM nu doar că a prezentat curriculumul comun dezvoltat împreună cu Fundația Bonus Pastor, ci a oferit și o imagine detaliată a grupului țintă vulnerabil în fața consumului de droguri în societatea postmodernă. Participanții au învățat metode, tehnici și exerciții practice care îi vor ajuta în viitor să desfășoare programe de prevenire și să înțeleagă mai bine nevoile grupului țintă prin exemple practice și studii de caz. Din discuțiile cu experții în prevenirea consumului de droguri a reieșit că aceștia consideră că informațiile dobândite în cadrul instruirii le vor permite să ofere tinerilor programe de prevenire de o calitate superioară, ceea ce va aduce o schimbare pozitivă în eficiența muncii lor.