Eseménynaptár

Történelem

A BPA rövid története

1993 őszén, amikor Horváth Levente – református lelkész, a Bonus Pastor Alapítvány elnöke és alapítója – befejezte tanulmányait Skóciában, azt a feladatot kapta Dr. Csiha Kálmántól, az akkori Erdélyi Magyar Református Egyház püspökétől, hogy szolgálatot indítson szenvedélybetegek számára.

Majdnem ezzel egy időben bibliaórás csoportok alakultak szenvedélybetegeknek, illetve felépülő félben levő betegeknek Székelyudvarhelyen (Antalfi Gizella vezetésével) és Marosvásárhelyen Mentőöv cím alatt. Ezek a csoportok alakították az Erdélyi Magyar Református Egyház „Szenvedélybetegek Református Mentő Misszióját”.

1994 nyara: az első Rövid Távú Terápia
1996 tavasza: a Bonus Pastor Alapítvány létrehozása, hogy biztosíthassa a szükséges jogi és pénzügyi hátteret, mint egy jelentős jótékonysági szervezet
1996 nyara: az első Utógondozó Tábor
1997 ősze: a BPA egy 99 eves haszonbérleti szerződést köt a román kormánnyal a magyarozdi kastély épületére és annak birtokára
1998 nyara: az első gyerektábor
1998–2001: a kastély tetőzetének kicserélése
2003: az istállók megjavítása és a tejgazdaság beindítása
2003 ősze – 2005: a magtár restaurálása
2004 vége: Jude Maria bárónő a kastélyt és a hozzá tartozó épületeket a Bonus Pastor Alapítványnak adományozza
2005 áprilisa: a Terápiás Otthon programjainak elindítása az egykori magtárban

2009 márciusa: Kapcsolatépítő látogatás Skóciába. Dr. Horváth Levente, a BPA elnöke és Bálint Ferenc, az Ózdi Terápiás Otthon munkatársa tíz napot töltöttek Skóciában. Számos ottani gyülekezetet meglátogattak, felelevenítettek régi barátságokat, új ismeretséget kötöttek, megerősítették a kapcsolatot a Blythswood Care szervezettel.

2009 júliusa: Önkéntes munkacsoportok látogatása Magyarózdon

2009 október: Németországi önkéntes munkacsoportok látogatásma Magyarózdon

2009 novemberében a BPA 2 munkatársa kapcsolattartó villámlátogatást tett Hollandiába, mely látogatás célja egyrészt az volt, hogy meglátogassuk az Alapítvány régi barátait és a velük való barátságot ápoljuk, másrészt pedig be szándékoztuk mutatni új PR munkatársunkat holland barátainknak.

2011: Kapcsolaterősítő és forrásgyüjtő utak

  • február 11-21 között Nagy Britanniában tett látogatást Magdó Sándor igazgató és Adorján Kálmán lelkész munkatársunk
  • április 3-10 Dr. Horváth Levente elnök, Magdó Sándor igazgató és Erdő Endre Hollandiába tett látogatást. Egyik legfontosabb esemény a Holland Bonus Pastor Alapítvány (BPF NL) és a romániai BPA képviselőinek a találkozója volt Nunspeetben. A holland részről jelen volt: Harry van der Stege, Jan Jongerius és Henk Prins. A megbeszélés fő témája a romániai Bonus Pastorral kapcsolatos információk aktualizálása: az új projektekkel, az anyagi helyzettel, a rendszeres támogatókkal kapcsolatos egyeztetések.
  • április 16-án Budapesten, a Gazdagréti Református Gyülekezetben mutatkozott be az alapítvány
  • október 2‐án diakóniai‐missziós napot tartottak a nunspeeti holland református gyülekezetben. Az istentisztelet alatt nagy figyelemmel kísérték a Bonus Pastor Alapítvány munkájának a bemutatását. Az istentiszteletet a Marosvásárhelyről érkező Adorján Kálmán lelkipásztor vezette.

2014 nyara: A Ferguson család (Kyle, Catherine, és gyerekeik) Isten hívását meghallgatva, Magyarózdra költözött, hogy segítségünkre legyenek a kastélybirtok fejlesztésében és a Terápiás Otthonban folyó tevékenységekben.

2015 szeptemberében ünnepelte az alapítvány a Terápiás Otthon fennállásásnak 10-ik évfordulóját