Eseménynaptár

Alapelvek

 

Bonus Pastor Alapítvány célja, hogy segítséget nyújtson az alkohol-, drog-, szerencsejáték- és egyéb függőségekben szenvedőknek és hozzátartozóiknak, keresztény lelkiséggel, a segítő szakma eszközeivel. E célt három fő tevékenységcsoport: a terápia, az utógondozás és a prevenció által kívánja megvalósítani.

 

Hogyan látjuk a függőséget

A függőség egy összetett dolog: orvosi (betegség), pszichológiai (megrögzött viselkedés) és szellemi (bűn, önpusztítás), mindhárom egyszerre van jelen.

Az önpusztítás bűne a mélyebb probléma, mivel ez a személy teljes lényét magába foglalja – a szenvedélybetegség csak egy megnyilvánuló megjelenési forma. Ezért mi úgy gondoljuk, hogy nem elég megváltoztatni vagy megállítani az önpusztító viselkedést, hanem az egész személyiségnek meg kell változnia.

Ugyanakkor tudjuk, hogy a klienseink életét mi magunk nem tudjuk gyökeresen megváltoztatni. Alapítványunk a terápiás programokat és a megfelelő szellemi környezetet szolgáltatja, de a kliensnek akarnia kell a változást, és neki magának kell ezen dolgoznia.

A szenvedélybetegséget az egész családot sújtó problémának tekintjük, ezért határozottan bátorítjuk a családtagokat, hogy vegyenek részt ők is a terápiás programokon.

Hogyan dolgozunk

A kliens személyes növekedésére és felelősségvállalására összpontosítunk. Keresztény nézeteinket megosztjuk a klienseinkkel, de a terápiákon való részvételnek ez nem feltétele. Bárki, akinek függőséggel kapcsolatos problémái vannak, és segítséget kér tőlünk, szívesen látott a programjainkon.

Három terápiás modell kombinációját használjunk a különböző foglalkozásokon: a csoportos terápia modellt, az egyéni terápiát és az „AnonimAlkoholistak-féle“ támogató csoport modellt. A Portage modellt a hosszú távú terápiás programunkban alkalmazzuk.