Eseménynaptár

Rövidtávú Terápiás Program

A Bonus Pastor Alapítvány 1996 óta szervez rövid távú terápiás programokat, amelyeket közvetlenebb beszélgetésben gyógyító, illetve segítő táborként emlegetünk, férfiaknak és nőknek, szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak egyaránt nyitottak. A programokon való részvételt szeretettel ajánljuk mindazoknak is, akik hozzátartozói minőségben keresnek segítséget a társuk függőségének problémájában. A résztvevők száma tíz és húsz fő között van. Az évente három alkalommal megrendezett rövid terápiás programok jó alkalmat nyújtanak a szenvedélybetegség mibenlétének megismerésére, az ahhoz kapcsolódó problémák felismerésére, a változtatásra való készség és motiváltság növelésére.

„Néhány hónapi csoportba járás után részt vettem egy segítő táborban. Kezdtem meglátni problémáimat, amelyeken dolgoznom kell. A segítő táborban sok információt kaptam szenvedélybetegségemről és sok ezzel kapcsolatos dologról, de kiemelem azt, hogy hitet nyertem: ott elfogadtam Jézust, mint Megváltómat. Kezdtem hinni Valakiben, és ez nagy mozgatórugóvá lett számomra: ez tart meg. Az általam korábban kipróbált módszerek nem váltak be. Saját meglátásom és a támogató csoportban szerzett tapasztalatok alapján felismertem, hogy ez a járható út.” (Jani)

„Addig is tudtam, hogy legtöbb bajom a túlzott italozásommal volt kapcsolatban, de csak a táborban értettem meg, hogy mi is az alkoholfüggőség. Ott történt meg az is, ami nehezebb volt számomra: annak beismerése, hogy én is alkoholista vagyok. Sokszor nem könnyű ezt felvállalni mások előtt, de mégis egyszerűbb és célravezetőbb, mint hazugságokat kitalálni, hogy miért nem iszom.” (Sándor)

A szenvedélybetegség kihat a családra olyan magatartásformákba kényszerítve a hozzátartozókat, amelyek nem hogy segítenének, hanem egyenesen ártanak. Erről Anna, aki családtagként vett részt egy rövid terápiás programon, így vall: „A részegséget nem szerettem, mert a családban is láttam, és amiatt nem voltunk boldogok. A férjem ivott az első perctől, én haragudtam rá, nem tudtam vele szépen bánni. Igazából nem is tudtam, hogy ezt hogyan kellene tenni. Mindig veszekedtem vele, haragudtam rá, meg is büntettem, a zsebéből a pénzt kivettem, cigarettáját összevágtam. Gondoltam, hogy én erős asszony vagyok, rendbe szedem a férjemet. Ha részegen jött haza, mérges voltam…, és ebbe, hogy én akartam erős lenni, végül belefáradtam.”

 

048

Részletek

A program neveIntenzív Rövid Terápiás Program

Célcsoport: Felnőtt szenvedélybetegek (alkohol-, drog-, nikotin- és játékfüggők) és hozzátartozóik.
Célja: A szerfogyasztással való leállás és a szer nélküli élet alapjainak a megteremtése, szenvedélybetegek családtagjai társfüggőségi problémáinak kezelése és a keresztény hittel való találkozás.
A program elemei: Orvosi és pszichológiai előadások, szemináriumok, kiscsoportos beszélgetések, személyes tanácsadás és lelkigondozás, bibliai igékhez kapcsolódó elmélkedések, igehirdetések.
Időtartam: 12 nap
Helyszín: Változó, esetenként a Terápiás Otthon, Magyarózd (Maros megye)
Gyakoriság: Évente három alkalommal.
Feltételek: A felvétel feltételei az önkéntesség és a motiváltság. A felvétel egy előzetes interjú alapján történik.

 

Szeretettel bíztatjuk az érintetteket, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot és bátran jelentkezzenek a rövid távú terápiánkra.