Eseménynaptár

Hosszútávú Terápiás Program

A 2005-ben nyílt Terápiás Otthonban a kanadai eredetű Portage (ejtsd portázs, magyarul hordozás) terápiás modellt használjuk helyi alkalmazásban: olyan terápiás közösség kialakítását jelenti, amelynek célja továbbsegíteni az egyént a maga terápiájában. „Az indián kenu ugye szépen siklik, mígnem egy gázlónál megfeneklik. Át kell segíteni a sekély vízen, és íme, újra szépen úszik, merthogy tud ő úszni, ha van elég víz alatta. Ezt az átemelést hívják portage-nak és ez volna a lényege a változásnak is.” – idézet a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon egyik körlevélből. A családias légkörű ózdi Otthonban két fontos elv működik: az önsegítés és a pozitív visszajelzés a csoport részéről. A program minden eleme terápiás jellegű, legyen az csoporttalálkozó, egyéni tanácsadás, lelkigondozás, munka vagy szabadidős foglalkozás. A terápia célja a szer- illetve játékmentes élethez elengedhetetlenül szükséges pozitív személyiségfejlődés, a kezdeményezőkészség, döntésképesség, felelősségvállalás, megfelelő kommunikációs képességek kialakítása és fejlesztése.

A terápia, amit a felnőtt férfiaknak ajánlunk, életbefektetés: nem szökés a való világ elől, hanem felkészülés, hogy lehessen úgy élni, ahogyan arról a Terápiás Otthon egykori lakója, Péter vall: „Nagyon stresszes ugyan idekinn az élet, de alkohol nélkül is meg lehet szeretni. Ózd nem ad erre receptet. Ám abban mindenképpen segít, hogy végezzetek odabenn magatokban egy nagytakarítást, s miután a sok limlomot, hordalékot és szennyet kidobtátok, megkapjátok magatokban azt, amibe utána kapaszkodni tudtok.”

Részletek

A program neveBentlakásos Hosszú Terápiás Program
Célcsoport: felnőtt szenvedélybeteg férfiak (alkohol-, drog-, nikotin-, játékfüggők, stb.)
Korcsoport: 18-50 év
Célja: szer- illetve játékmentes életfolytatás megvalósítása, valamint pozitív személyiségépítés, hatékony viselkedésminták, új értékek és képességek kialakítása és elsajátítása.
A program leírása: Terápiás közösség (a kanadai eredetű Portage-modell helyi alkalmazása), tanulásos, önsegítő elemeket tartalmazó programmal, keresztény lelkiséggel. A csoport- és munkaterápia mellett egyéni lelkigondozást és tanácsadást biztosítunk. Az Otthon minden lakójának terápiáját egy-egy esetkezelő munkatárs (mentor) kíséri. A napi program elemei: a lakóközösség háromszori találkozása, szemináriumok, munka.
Időtartam: 3-9 hónap (az egyéni haladástól függően)
Helyszín: Terápiás Otthon, Magyarózd (Maros megye)
Belépés: Minden második kedden.
Feltételek: A felvétel feltételei az önkéntesség és a motiváltság. A felvétel egy előzetes interjú alapján történik. Igazolást kérünk az ismert krónikus betegségekről, pszichiátriai kibocsátó iratokat (amennyiben volt ilyen jellegű kezelés), hepatitis- és TBC-szűrés, székletvizsgálat eredményét. Amennyiben szükséges, a klinikai detoxikáció a terápia megkezdése előtt történjen meg.

Szeretettel bíztatjuk az érintetteket, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot és bátran jelentkezzenek a hosszú távú terápiánkra.