Eseménynaptár

Terápiás otthon

Élet a Terápiás Otthonban

„Legjobb pia a terápia!” – játszanak a szavakkal a magyarózdi Terápiás Otthon lakói, akiket alkohol-, kábítószer- vagy játékfüggőségük késztetett arra, hogy segítséget kérjenek a testi, lelki, kapcsolati bajokat halmozó szenvedélybetegségükből való szabaduláshoz. A szójáték biztatás mindazoknak, akik hiába keresik a kiutat, mert a „holnaptól más lesz”, „többet nem iszom”, „többet nem játszom” féle gyakori fogadkozásuk erőtlennek bizonyul a szenvedély pusztító sodrával szemben.

Az itt olvasható cikekkel betekintést szeretnénk nyújtani a Terápiás Otthon életébe, hogy a “befekvő” jellegű kórházi körülmény képzetét eloszlassuk, ha általánosságban érdeklődik is Alapítványunk tevékenységeiről, de főleg akkor, ha érintett és fontolgatja a BPA terápiás módszereinek megpróbálását.

DSC_0191

 

Bodó-Tóth Gyula, az Ózdi Terápiás Otthon volt munkatársa így vall:

Bejönnek az emberek a Terápiás Otthonba, hogy meg akarnak gyógyulni. Pár hónap múlva rájönnek, hogy tényleg meg akarnak gyógyulni.

A fenti mondat nagy pontossággal írja le a szenvedélybeteg állapotot: reménytelenség. Talán él valami halvány, álomszerű esélye annak, hogy van ebből kiút, de ahhoz, hogy maga a reménység valósággá váljon, meg kell tapasztalni, át kell élni, látni, tapintani, szagolni kell azt az állapotot, amit folyamatos gyógyulásnak nevezünk.

Erre a terápiás közösségben naponta elkötelezzük magunkat. A terápiás közösségben az élet nem más, mint naponként elköteleződni a reménység és a gyógyuláshoz vezető kis gyakorlati lépések mellett. Ez jelenti a múlt sérelmeinek feldolgozását is, de nemcsak. Legalább annyira jelenti a hit megtalálását, az egészséges élet értelmében való hitet, egyáltalán a sze(r)szmentes élet értelmében való hitet.

Minden reggel elmondjuk az üzenetet (Vámos Péter Portage üzenetét) és az Imát (a „serenitiy prayer” magyar változatban), újra és újra.

 

Kívülről furának tűnhet, de nem olyan fura annak, aki élet-halál harcot vív saját magával ahhoz, hogy elérje az egyik legnehezebb emberi teljesítményt: új életet kezdjen ott, ahol abbahagyta.

Talán van valami köze a vallásból ismert újjászületéshez. Elkezdjük a terápiát reménytelenségben, szégyenben, félelemben, hamis magabiztosságban és sokféle szorongatásban és befejezzük alázatban, egy emberibb mivoltban.

Aki valóban meggyógyul, emberebb lesz.

A Portage (portázs) egy drogterápiás hálózat Kanadában, amely bentlakásos intézeteteket műkötet. Egy Budapestről származó pszichológus Dr. Vámos Péter kezdeményezésével alakult ki a Portage Modell, amely az Amerikai Terápiás Közösségek gyakorlatából nőtt ki és egy eredményesebb változatává alakult, ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet által akkreditált terápiás modellé vált. A magyarózdi Terápiás Otthon munkatársai ezt a módszert használják.

A Portage üzenete és filozófiája:

„Azért jöttem ide, hogy magamra találjak. A zavarodottság és a félelem a drogok sötét világába űztek. Eltaszítottam magamtól mindenkit, aki törődött velem és szeretett. Idegenné lettem a családom számára. A bűntudat, a hazugság és a fájdalom váltak legbizalmasabb társaimmá; a kábítószer és az alkohol voltak legkedvesebb barátaim. Sehova és senkihez sem tartoztam. Végtelenül magányos voltam.

Itt végre igaz barátokra leltem. Nincs többé szükségem arra, hogy álmaim óriása vagy félelmeim csúf törpéje legyek. Végre őszinte lehetek, és kifejezhetem érzéseimet. A barátaim tükröt tartanak elém. Közös útkeresésünk gyógyító hatással van rám. Immár a bennem élő szeretet, remény és erő irányítja az életem, így újra teljes emberként indulok útnak. Az önismeret, a magabiztosság és a tudatosság megakadályozzák, hogy ismét az árnyak birodalmába merüljek.” 
(Vámos Péter, 1987. október 14.)

A Portage program alapvetően tanulásos jellegű, a következő 20 kompetenciát tanuljuk és gyakoroljuk az Otthonban.

01. Viszonyulj tárgyilagosan.
02. Kezdeményezz.
03. Légy együttérző.
04. Kommunikálj hatékonyan.
05. Vegyél részt aktívan a programban.
06. Bátoríts másokat.
07. Tervezz és rendszerezz.
08. Oldd meg a problémákat.
09. Légy megbízható és következetes.
10. Légy életvidám és lelkes.
11. Hozz döntéseket.
12. Gondolkozz csapatban.
13. Készíts elő és vezess rendszeres tevékenységeket.
14. Vegyél részt pozitívan a konfliktusok kezelésében.
15. Kérj segítséget.
16. Légy kapcsolatban önmagaddal.
17. Add tovább tudásodat másoknak.
18. Fogadd el az irányítást.
19. Legyenek megvalósítható céljaid.
20. Kezeld érzéseidet.

Lásd még: >> Hosszú Terápiás Program