Holteni munkacsoport 2014


Holten group on stairs cropped

greenhouseNagyon hálásak vagyunk a Holten-i önkéntes csapatért, akik Hollandiából újra meglátogattak minket 2014 Júliusában. Utoljára 2012 nyarán voltak Ózdon, akkor is nagyszerű munkát végeztek. Ahogy említettem nekik is, nem csak a megvalósított projektekért örülünk, hanem az itt kialakult kapcsolatokért is hálásak vagyunk, melyek igazán lelkesítőek és bátorítóak. A 30 önkéntes fiatalt 5 vezető kísérte el, és annak ellenére, hogy csupán 3 napot töltöttek Ózdon, nagyon sok munkát sikerült elvégezniük, és mindezt kiváló minőséggel.

Pár projekt, amit sikerült megvalósítani:

  • a Terápiás Központban három szoba, az bejárati előszoba és a lépcsőház egy részének újrafestése, illetve három szoba újrapadlózása
  • egy négy férőhelyes fedett parkolóhelyet a sportcsűr mellett
  • a Terápiás Központ mögötti pergolához vezető korlát megjavítása
  • egy üvegház építése, valamint a hozzá levezető lépcsők melletti korlát megjavítása
  • egy vízvezeték lefektetése az üvegház ellátásához
  • a kastély kitakarítása és előkészítése a másik héten kezdődő prevenciós gyerektábor számára
  • a kastély körüli melléképületek újrafestése
  • kertészkedés a Terápiás Központ zöldséges kertjében

garazsAmikor hétfő reggel munkának láttak, nyilvánvalóvá vált, hogy az előre eltervezett projekteket egy nap alatt be is fejezik. Volt néhány betervezett munkálat és sikerült is beszerezni a szükséges anyagokat, hogy az egész csapat munkának állhasson ezekben a projektekben is, így sokat haladtunk a kastélybirtok feljavításával. Persze volt néhány elakadás, mint pl. egy vízvezeték elvágása, amit majd javítani kellett, vagy amikor az üvegház alapjának elkészítéséhez sikerült végre traktort szerezni, kiderült, hogy nem lehet megfelelően felszántani vele a helyet, így kézi szerszámokkal kellett előkészíteni. Az egész ittlétük alatt mindenki keményen dolgozott, de ugyanakkor örömmel végezték a munkát.

Jó volt látni azokat, akik két éve is voltak, hogy láthatták az akkor végzett munkájuk eredményét. Egy jó példa erre a focipálya, melyet ők kerítettek körbe és állítottak kapukat. A pályát a terápián részt vevő kliensek és a nyári táborozók gyakran használják, de ugyanakkor az ózdi gyerekek és fiataloknak is lehetőség van adva, hogy focizzanak rajta, amikor mi nem használjuk.

Egy szívbeli köszönetet szeretnék mondani az egész csapatnak a Bonus Pastor Alapítvány részéről, kitartó támogatásukért és példaértékű önkéntes munkájukért, az együtt szerzett emlékekért!

Kyle Ferguson,
önkéntes csapat koordinátor


Posted by Péter Borzási on jún 10, 2014 under beszámolók